En kartoffelmos laves grundlæggende på kartofler og smør. Mængden af smør der tilsættes er afgørende for konsistensen af mosen – jo mere smør des mere cremet bliver mosen. Ønskes en kartoffelmos med mere smag, kan anvendes rodfrugter. Enten kan alle kartoflerne erstattes med rodfrugter eller der kan suppleres med rodfrugter. Denne opskrift indeholder både kartofler og rodfrugter.
Til 2 personer skal bruges:
- 10 kartofler
- 4 pastinakker
- salt
- peber
- ca. 25 gram smør
Kartofler og pastinakker skrælles og skæres i grove stykker. Herefter koges de møre i en gryde med vand og salt – kogetid ca. 15 minutter. Når det er kogt mørt, hældes vandet af kartoflerne og med et piskeris moses kartofler og pastinakker. Herefter tilsættes peber – hvor meget er en smagssag. Herefter tilsættes smør. Hvor meget afhænger af, hvor cremet en mos man ønsker. Skær smørret i mindre stykker og fordel det i mosen. Herefter piskes indtil mosen er ensartet. Smages til med salt og peber.