nemt grydebrød

Verdens lækreste grydebrød

Vil du lave brød der er bedre end bagerens, så er det helt sikkert grydebrød du skal begive dig ud i!

En ting er at det er lækkert, en anden, at det er virkelig nemt.

nemt grydebrød
Nemt grydebrød
Gå direkte til opskrift

Det nemme grydebrød er uovertruffent godt til ost, men kan også benyttes som både madbrød og til de lidt sødere slags pålæg, som fx en god marmelademad. Brødet er også meget børnevenligt, selvom det måske ved første øjekast ser meget rustikt ud.

Det rigtige udstyr

Man skal selvfølgelig have udstyret til at bage grydebrød. En støbejernsgryde der gerne må være emaljeret er optimal, men man kan faktisk også bruge en almindelig gryde – Vær blot opmærksom på, at håndtag og altså hele gryden skal være egnet til den høje temperatur i ovnen.

Når man bager grydebrød er tricket at låget holder på fugten i dejen, så det færdige brød både bliver sprødt udenpå og fugtigt indeni uden at være klægt.

Hvis du ikke ejer en egnet gryde, så prøv eventuelt at bruge en stegeso, eller Rømertopf som nogen kalder den. Vær opmærksom på, om din stegeso er glaseret eller ej, for om den skal forvarmes med vand i. De uglaserede trækker ellers væske ud af dejen.

Et godt bud på en billig og god gryde til grydebrødsbagning er denne. Klik på linket for at gå til Kitchentimes udvalg af støbejernsgryder.

Perfekt gryde til grydebrød

Bagetiden kan variere lidt

Når man bager grydebrød, kan man skrue sin ovn lige så langt op som den kan. Min ovn kan fx gå op på 280 grader celcius og dette forkorter bagetiden lidt. Det er unødvendigt at bruge varmluft, da det hele sker inden i gryden.

Ved 280 grader er brødet færdigt ca ti minutter før, men der er risiko for at midten ikke er bagt helt færdigt. Derfor er det bedst at skrue ned på fx 220 når låget tages af.

Der findes ovne som ikke går op til 250 grader, men det skal ikke afholde dig fra at bage dette forrygende lækre grydebrød. Du kan sagtens bage ved lavere temperaturer også, men skal så give det tilsvarende længere tid i ovnen.

Hævetiden

Det er under hævningen at den første magi sker. Når dejen får lov at udvikle sig langsomt og uden stor mængde gær, så får den en helt anden smag, end bør der er hævet hurtigt. Bageren har ikke økonomi til at lade brød langtidshæve, og får ofte nogle markante store luftbobler, som ikke gør noget godt for brøddet.

Vores langtidshævede gærbrød får en naturlig smag af ingredienserne og en mere fast krumme, som gør brødet meget mættende.
Hjemmebagt brød ligger også meget bedre i følsomme maver, nok netop fordi brødet har fået lov at udvikle sig stille og roligt.
Inden du siger du er sensitiv overfor gluten, så prøv lige at bage sådan et dejligt grydebrød, og mærk efter i maven de næste par dage. Har du stadig problemer, så prøv at bage brødet med surdej i stedet for gær.

Grydebrød

Grydebrød er det lækreste bagværk en nybegynder kan lave, og det kan næsten kun gå godt
Forb. tid10 minutter
Tilb. tid45 minutter
Hævetid8 timer
Samlet tid8 timer 30 minutter
Ret: Morgenmad
Køkken: Dansk
Keyword: Brød
Antal: 12 store skiver

Equipment

 • Ovn
 • Røreskål eller maskine
 • Støbejernsgryde

Ingredienser

 • 5 dL vand
 • 500 g Hvedemel
 • 1 dL Blandede kerner fx solsikke, sesam, græskar, chia
 • 1 spsk Honning Kan udelades
 • 1 dL groft mel, fx grahamsmel eller fuldkornshvede
 • 2 spsk kokosfiber, hvedeklid eller fx Husk Fiber Dette for at gøre brødet lidt sundere, kan udelades
 • 10 g Gær jeg foretrækker tørgær
 • 1 tesk Salt

Sådan gør du

 • Bland alle ingredienser sammen i røreskålen og mix godt. Bruger du almindeligt gær, skal den opløses i vandet før de andre ingredienser blandes i.
  Dejen skal være klistret og ikke samle sig som en klump, men heller ikke være som lind grød. Det kan meget vel være du skal have mere vand i, end jeg skriver her.
  Nemmere bliver det næppe …
  Lad nu dejen hvile ved stuetemperatur i mindst 8 timer, fx natten over.
  Tænd ovnen på 250 grader (ikke varmluft) og sæt din støbejernsgryde med låg ind i ovnen, så den er rygende varm før du kommer dejen i.
  Når ovnen er helt opvarmet drysses lidt mel i bunden af gryden og dejen vippes over i denne. Drys med lidt mel ovenpå dejen, læg låg på og sæt gryden tilbage i ovnen.
  Efter 30 minutter tages låget af, og brødet bages færdigt i ca 15 minutter. Skorpen må godt være en anelse mørk, det giver en dejlig smag.

Røremaskine eller ej

Man kan virkelig købe sig fattig i udstyr til bagning, men en af de investeringer jeg selv gjorde for mange år siden, har jeg nu aldrig fortrudt. Min køkkenmaskine har fulgt mig i rigtig lang tid, og er blevet brugt på ugentlig basis. Den har faktisk været brudt sammen hele to gange, med stor røgsky og ulyst til at bevæge sig mere. En tur udenfor og køle ned, har gjort det ud for rekonvalescens nok og maskinen fungerer stadig upåklageligt.
Man kan desværre ikke købe den model jeg har mere, men her er et link til en anden meget populær maskine, som jeg ved andre har mindst lige så meget glæde af, som jeg har af min.

Melmølle til hjemmekværnet mel

En anden virkelig anbefalelsesværdig maskine, er en melkværn til hjemmekværnet mel.
Sådan en har jeg haft i ca 7 år og jeg lover dig, at melet smager uendelig meget bedre!

Det er selvfølgelig slet ikke nødvendigt at benytte sådan en, men hvis du bliver glad for at fremstille dit eget brød på daglig basis, så er der altså også penge at spare. Korn af god kvalitet (jeg bruger helst biodynamisk), koster meget mindre end mel i samme kvalitet. Ofte omkring det halve. Hvis man bager alt sit brød selv, er den altså hurtigt tjent ind. Hvis man er heldig kan man finde en gård i nærheden, eller en der bringer ud, så man får friskt korn fra sit nærområde. Så bliver det faktisk ikke bedre og mere klimavenligt.

Hvorfor producere melet selv?

Melets vitaminer fordamper inden for ca. tre dage efter det er kværnet, og du får derfor stort set ingen gode næringsstoffer ud af det mel du køber færdigkværnet.

En anden stor fordel er, at du får alle kornets bestanddele med i dit brød, som bliver sundere. En melmølle kan indstilles til at kværne melet så fint, at de grovere bestanddele af melet slet ikke kan ses. Hjemmekværnet fuldkornsmel har også til forskel fra købt fuldkornsmel, som er meget grovere, den fordel, at det hæver ganske hæderligt. Et grydebrød med surdej og 100% fuldkornsmel bør dig hæve mindst et døgn før det bages – eventuelt også to døgn, da det på den måde udvikler sig bedst.

En kornmølle kan fx anskaffes som ekstraudstyr til en køkkenmaskine, eller købes som en maskine i sig selv. Her er et link til ekstraudstyr, til den viste køkkenmaskine ovenfor.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Min Opskrift
Scroll to Top